luni, 18 martie 2013

Cilindri sistem Master Key

 Ce inseamna un sistem master key de cilindri?Cum functioneaza aceste sisteme master key?Care sint principiile de baza pe care functioneaza un sistem de cilindri MasterKey?
 Cilindri in sistem master key reprezinta in fapt un sistem de acces control mecanic prin care se dau drepturi de utilizare sau de intrare in anumite spatii, birouri, depozite.

 Cel mai simplu "master key" este de fapt un sistem keyed alike, adica cilindri cu cheie unica.Acesta permite ca un numar infinit de cilindri de siguranta sa fie deschisi cu o singura cheie, cheia unica.
 Urmatorul nivel este sistemul master key simplu prezentat in urmatorul exemplu.
 Urmeaza grand master key si grand grand master key.

 Luam ca si exemplu o firma avand 3 angajati-gestionar, contabil, vanzator si un administrator.Presupunem ca ne dorim ca fiecare angajat sa aiba acces la usa principala si la biroul personal.

 In situatia clasica pentru fiecare angajat ar trebui sa avem 4 chei pentru usa de intrare principala si 3 chei pentru birouri, iar pentru administrator 4 chei ca sa deschida usa pricipala si cele 3 birouri.



 In situatia unui sistem master key vor fi necesare doar 3 chei pentru fiecare angajat si o cheie pentru administrator.Foarte simplu si eficient : de la un total de 11 chei in situatia clasica ajungem la 4 chei in cazul sistemului master key.Cum anume?Fiecare angajat va avea o cheie cu care va deschide usa principala si biroul destinat fiecaruia, iar administratorul firmei va avea o cheie cu care va deschide toate usile.

 Aceasta este o situatie simpla in care sistemul master key isi gaseste aplicabilitatea insa exista sisteme de cilindri mecanici care permit combinatii de exemplu de pina la un milion de chei!Cu cit cilindrul are mai multi pini sau este mai complex cu atit numarul de combinatii posibile creste.


 Pinii din interiorul cilindrului sint cei care permit crearea unui sistem master key.Acesti pini sint fixati in ceea ce se numeste in engleza "housing pin", literal casa pinilor.Deasupra pinilor sint pozitionate arcuri care permit pinilor sa se retraga in momentul in care cheia este introdusa in cilindru astfel ca pinii vor forma o linie dreapta permitind cheii sa se rasuceasca si sa actioneze cama cilindrului.Acesta e principiul de baza pe care functioneaza cilindri mecanici.

 Numarul minim de pini pentru un cilindru de siguranta trebuie sa fie patru.Daca sint mai multi, cu atit mai bine.Presupunem ca un pin are lungimea de 5mm astfel cheia va trebui sa aiba o frezare de 5mm in pozitia care corespunde pinului de 5mm pentru a invirti cama.Acelasi lucru este valabil pentru toti pinii din interiorul butucului.In cazul in care lungimea pinului nu este aceeasi cu frezarea de pe cheie este evident ca nu se va putea actiona cilindrul.
 Pentru a avea o cheie master este nevoie ca lungimea pinului sa fie de 5mm insa impartit in doua vom avea doi pini cu lungimea de 2,5mm.Astfel, vom putea actiona cilindrul cu doua chei : o cheie care are o frezare de 5mm si o alta cheie cu frezare de 2,5mm.Extinzind acest principiu la toti pinii se formeaza un sistem master.Totul se rezuma intr-un final o matrice.

 Exista multi cilindri cu diferite principii de functionare, diferite concepte, idei si de aici diversitatea de chei existenta in piata.

Grand master key sistem
 Sistemul de inchidere cilindri master key este utilizat in special la hoteluri, pensiuni, firme de dimensiuni medii si mari avand un pret accesibil comparativ cu alte sisteme de acces control si fiind foarte usor de intretinut si exploatat.De asemenea, se preteaza foarte bine la blocuri unde ar fi nevoie de cheie la usa principala si secundara, garaje si intrarile in apartamente.


 Un sistem master key poate fi construit avand la baza o cheie patentata astfel ca pe langa controlul strict al accesului aveti si un control impotriva copierii neautorizate a cheilor, deci o siguranta ca nici o persoana neautorizata nu va putea sa intre in interiorul imobilului.


 Utilizand un sistem de inchidere master key avantajul cel mai mare consta in limitarea accesului in incaperi a persoanelor neautorizate.De asemenea, confortul este mai mare deoarece se va utiliza o singura cheie pentru a deschide mai multe usi.

 Un sistem master key poate avea diferite chei :
- cheie frezata sau clasica;
- cheie amprenta;
- cheie 3D;
- cheie tubulara;
- cheie frezata cu profil patentat;
- cheie amprenta cu profil protejat la copiere;
- etc.

 Sistemele master key relativ simple, sa zicem hoteluri cu aproximativ 40-50 de camere, se pot realiza cu cheie frezata sau clasica deoarece complexitatea sistemului nu este asa de mare.

 Cilindri sistem master key pot fi combinati cu lacate, cilindri pentru sertare metalice sau din PAL, etc.

 In cazul sistemelor cu multe usi sau mai complexe, de exemplu societati de productie mari, se recomanda utilizarea cheilor cu profil protejat la copiere.

 Sistemele master key necesita un plan de inchidere pe baza caruia se vor executa cilindri de siguranta.

 Un sistem master key poate fi extins in cazul in care in viitor se ia decizia contruirii de noi birouri, depozite, etc.Bineinteles ca aceasta extindere a sistemului master key este limitata.Limitarea vine in principal din optiunea initiala in ceea ce priveste tipul de cheie.

 In plus, un sistem master key va permite eliminarea cheilor care au fost pierdute astfel ca nu trebuie sa inlocuiti cilindrul existent, doar cheia.

 Preturi pentru sistemele de inchidere gasiti aici





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu